Десет дни имат училищата от Варна и областта да кандидатстват за

...
Десет дни имат училищата от Варна и областта да кандидатстват за
Коментари Харесай

Още 10 дни варненските училища кандидатстват за безплатната програма Училища за пример

Десет дни имат учебните заведения от Варна и региона да аплайват за програмата за професионално развиване на учебни екипи “Училища за образец " на фондация “Заедно в час ". Програмата е двугодишна и поддържа образователните заведения устойчивото да усъвършенстват управническите и преподавателските си практики и да способстват за триумфа на всички възпитаници в учебното заведение. 

В третия випуск на “Училища за образец " ще бъдат определени 25 учебни заведения от цялата страна, а крайният период за кандидатстване е 31 март на уеб страницата zaednovchas.bg/model-schools.

Кандидатурите се обработват по реда на идването им. Одобрените на първия стадий (попълване на формуляр) минават през изявление, а по-късно научават и финалното решение дали са признати в програмата. Осем нови учебни заведения към този момент са утвърдени за присъединяване в програмата. Остават още 17 места, за които се търсят най-мотивираните претенденти. 

“Програмата е опция за учебните колективи да работят целеустремено и доста по-уверено за възстановяване на средата в учебно заведение за всички - възпитаници, учители, родители и управнически екип. Във всички детайли на програмата сме вложили години опит, експертиза от България и чужбина и консолидиране на противоположната връзка на участниците в програмата досега. Вярваме, че стимулираните и добре квалифицираните експерти са най-ценният запас в просветителна система. Именно по тази причина с програмата целим да активираме капацитета, с който разполага всяко учебно заведение. ", споделя Ивелина Пашова, началник " Обучения на учебни екипи “ в " Заедно в час “.

Какво включва програмата

През двете години в програмата учебните заведения получават модерни образования с квалификационни заеми, насоки за приложение на наученото в практиката, надграждаща поддръжка от наставник и доста споделен опит, запаси и ентусиазъм от други учебни заведения в страната. 

Програмата " Училища за образец " е единствена по рода си в България и се състои от две неразделни елементи:

Курс “Лидерство в учебно заведение ", който надгражда управническите умения на учебния колектив, поддържа шефовете и други членове на екипа да доразвиват своите лидерски качества и по-ефективно да реализират заложените си цели за триумфа на учениците и развиването на учебното заведение.

Курс по желание на учебното заведение, обвързван с възстановяване и осъвременяване методите на преподаване по следните тематики: Умения на 21. век, STEM, поддръжка за възпитаници с друг майчин език и социално-емоционално учене. Тези курсове надграждат уменията на учителите да ползват дейно педагогичен практики в съответна област, по отношение на потребностите на самото учебно заведение. През двете години в програмата учебните заведения могат да се възползват от два избираеми курса.

" Най-ценното съгласно мен е, че програмата провежда знанията и уменията ни, слага верните акценти. Обучителите се стараят доста – да бъде забавно, разнообразно и потребно. “, споделя Мария Нестерова, шеф на 7 СУ “Найден Геров " в гр. Варна. Училището е участник в програмата от 2020 година

“Училища за образец " във Варна и региона

Програмата започва през 2020 година, като сега работи с 47 учебни заведения и близо 500 учители и шефове от цялата страна. Сред участниците в програмата има голямо многообразие от учебни заведения - начални, съществени, междинни, математически, профилирани и професионални гимназии, както и едно спортно учебно заведение. Има учебни заведения от дребни и отдалечени обитаеми места, както и от общински и регионални центрове.

От Варна и района участници са пет учебни заведения. Това са VII СУ " Найден Геров ", ОУ " Йордан Йовков ", Варненска комерсиална гимназия " Георги Стойков Раковски ", Математическа гимназия " Д-р Петър Берон " и Професионалната гизнания по селско стопансство " Св. Георги Победоносец " в Суворово

95% от учителите и шефовете в програматасподелят, че " Училища за образец " оказва помощ на учебния екип да работи за възстановяване на просветителните резултати и благосъстоянието на учениците, а 91% считат, че програмата им дава съответни принадлежности и практики, които да интегрират в работата си.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР